December 6, 2012

Hearing Loss

nak cerita sikit mcamana kitaorang boley detect yang my adam loss hearing...

Masa kita baby....rasanya dalam tahun 2000 ke atas ke semua baby yg baru dilahirkan wajib menjalani Ujian pendengaran. Daripada ujian tu lah akan tahu samada fail atau pass sesuatu pendengaran bby kita.



Mesin tuk buat ujian tuk mcamni lah bentuknya....


Alat yang bulat tu akn diletakkan kan kat telinga bby (bby mesti tido tau tuk dptkan best result). pastu kat computer tu akan nampak graft sama ada sekata jer atau menaik atau menurun ker.
Masa first test tuk adam, memg graft tk naik2...naik sikit pastu sekata jer....sedih kan kalu kita sbgai ibu tengok mcmtu...Then disebabkan 2x dh cuba masih tetap fail nurse bagi lah pulak appoitment baru, utk test jugak mcm yg first ni.
Pergi pulak kali kedua, tk putus2 harapan supaya kali ni tak fail lagi...tapi tetap result yg sama, pastu audiologist suggestkan buat detail test yang mana baby akan diberikan ubt tdo semasa test dijalankan.


 Har.....macamni lah keadaan adam bila buat detail test ritu...kena pakai alat2 mcmni so memg patutlah kena bagi ubt tido sbb kalu tk tdo rasanya comfirm2 dia tknk dok diam neh...alat ni aku tktau la pulak apa namanya...tapi melalui komputer satu sound akan di alirkan ke telinga kemudian plat di atas telinga cuba smada detect ker tak saound tu.pastu plat kat kepala pulak tuk detect samada sound tu smpai tak ke otak.
Canggihkan teknologi sekarang...Masa tu memg tk sabar2 sgt nk tau result dia....asik2 tnya audiologist tu cmana ok ker tidak....asik ulang2 jer soalan tu....
after dh settle jer semua, dia panggil kitaorg msuk bilik disscusion dia n dia cerita la semua msalah adam.
Rupanya melalui ujian detail tu adam telah di sahkan bahawa kurang upaya pendengaran. Sedih sgt masa tu sbb aku sebagai ibu dia tk mampu nk buat apa2 tuk bantu dia.besar sungguh ujian tuk dia....


Ok...tuk part kali ni aku bagi la satu graf yg menunjukkan kemampuan pendengaran frequancy adam... Melalui ujian2 yg telah dijalankan oleh diaorg...adam dikatakan berada di tahap melebihi 90 % (PROFOUND HEARING LOSS) atau dalam erti kata lain, tak mampu mendengar pada tahap yang sangat2 teruk.

December 3, 2012

Adam Yang TerIstimewa.....

Muhammad Adam Danish.... satu nama indah dan teristimewa di hati mama. Bukan maksud mama untuk membeza2kan antara semua anak2...tapi mengertilah bahawa dia adalah yang teristimewa berbanding yang lain. Semangat Adam untuk meneruskan kehidupan walaupon disahkan pakar tiada harapan... semangat dia meneruskan perjuangan...membuatkan adam dan zara amat berharga.


 Comel kan Adam... siapa sangka Adam mampu membesar sebegini sihat...bergelak ketawa dengan kami sekeluarga. tapi mama perlu berusaha lagi untuk adam kerana pada awal Oktober 2012 hari tu.... doktor telah mengesahkan bahawa adam adalah OKU. Ya ALLAH....amat besar dugaan untuk adam tapi demi adam....mama, papa dan keluarga kita akan tabah dan akan terus memberi semangat untuk adam.


Recent Posts