September 25, 2012

Santau...

 Dalam dunia yang serba canggih ni jgan ingat tkder tau benda2 macam neh.Bak kata orang rambut sama hitam tapi hati lain-lain ok.Jadi kita perlu sentiasa berjaga2.Hari ni mama anis nak share sikit info tentang tu ok....

APA TU SANTAU...??

Ia rangkaian dari 3 perkara : ramuan , sihir, makhluk halus. Asal santau: seperti yang diterangkan secara lisan, ia biasa berlaku di bahagian negara-negara Asia Tenggara seperti Indonesia, Malaysia, Philippine,etc. termasuk juga sedikit bahagian selatan negara China.
Dan ia tidak diamalkan oleh masyarakat Arab / timur tengah / africa etc…jika masyarakat sedemikian mereka lebih menggunakan kaedah sihir yg lain. Biasanya kalau dahulu di bahagian daerah sumatra, Indonesia santau ini biasa digunakan seperti alat permainan masyarakat di sana.
Di mana dlm sesebuah kampung jika ada seorang yang gagah perkasa atau yg mempunyai sesuatu bidang2 ilmu yg tinggi seperti ilmu agama etc.
para penyantau suka mencuba atau hendak menguji sejauh mana kehandalan / kebolehan mangsa2 tersebut. Bagi orang2 yg mempunyai ilmu2 kebal / yg dikatakan gagah perkasa seperti pahlawan sukar utk ditandingi oleh orang2 biasa, lazimnya tubuh badan mereka / kekebalan mereka akan kalah dengan santau.


JENIS2 SANTAU....

1)  Santau Angin
2)  Santau Tuju
3)  Santau Makan Minum
4)  Santau Langkah

 KESAN DARI TERKENA SANTAU....

Merosakkan rohani dan jasmani ( rasa tidak tenteram), merosakkan rumah tangga, merosakkan organ2 dalaman, merosakkan fikiran,  maut. Tanda fizikal mangsa santau : warna kebiruan2 (biru kundang) di kuku tangan kaki, bibir, kelopak mata & ada yg tahap kritikal menjadikan paru2 & jantung bermasalah dan berlubang. 

KETERANGAN LANJUT BOLEH LAYARI BLOG NEH:
darussyifa Team

September 13, 2012

Mengaku kelemahan Diri...

Mungkin bagi sesetangah orang amat pandai berpura-pura...contohnya kalu tak suka satu benda tu berpura-pura cam suka kan.ishhhhh...tapi bagi mama anis sori lah sangat2 sebab itu satu kelemahan tuk mama anis yang sangat2 nyata.mama anis neh jenis kalu memg dah tak suka satu menda tu memang direct kat situ jugak bagi reaksi, memg tk cover2 dah.adusss....nyatala memg mama anis tk pandai nk control la tabiat neh.mama anis tau kadang2 akan ada hati yang akan terasa...tapi ntah lah, mama anis memg selalu mencuba tuk yg terbaik.tapi setiap kali ade yg tak berkenan di hati jer memg tak leh cover lah sikap buat muka yg tak boleh blah time tu jugak...hahahahaha...dalam erti kata lain tak tau nk hipokrit kot.


Jadi kepada insan2 yang saya ade terkasar bahasa, tersalah cakap, tersalah faham, terasa dihati, terkecik hati, mama anis minta maaf ok...

Sekian,terima kasih.

September 11, 2012

Gambar Family^^

Muhammad Afiy Danish...yg makin nakal...hehehehe

peace mama...jgn marah2 ok...afiy nakal sikit jer,nak test mama

Lovely Husband n Budak Comel airish

Our family raya tahun lepas 2011

En.suami kat stadium,jual stiker...cari rezeki tuk ank2.

airish tahun 2011

airish masa 2 bulan

airish baru nak merangkak

papa n afiy

September 10, 2012

Kebahagian Milik Kami Bersama...

Setelah lama mama anis tak update blog baru hari ni berkesempatan...almaklumlah, bz menjaga twin.untuk makluman, twin mama anis telah pon membesar dengan jayanya setelah berjaya mengharungi pelbagai rintangan.tu lah orang kata segala galanya ketentuan ALLAH kan. kita mesti banyak berdoa dan meminta kepadaNYA nescaya dia dengan murah hatinya akan memberi...pasal ceta2 twin masa lalu nanti bila mama anis agak free kita akan imbas kembali yer...sekarang mama anis nk share gmbar twin terkini...jom zoom...



Recent Posts