April 10, 2012

Pengalaman Bersalin Twin - Part 1

Sebelum-sebelum nih, entry mama anis selalu berkisar tentang perkara2 semasa antenatal jer kan...so hari ne mama anis nk bercerita tentang pengalaman mama anis semasa melahirkan twin yang tak cukup bulan...korang nk tahu tak macamana semuanye berlaku?...jom kita review balik pengalaman mama anis masa n ketika tu..

Masa tu...jam pukul...

1.45 pagi   - Mama anis terjaga time tu sebab anak ke 2 asik batuk2 jer...actually nama dia Airish, dah memg sejak beberapa hari dah dia tak sihat.and dah beberapa kali pergi klinik sedut gas sebab dia kata doc kena asma.jadi mlm tu mama anis tido pon sekejap2 jer sbb risaukan keadaan dia (masa tu blum sakit lagi).Tengok2 dia n tepuk2 pastu bagi dia baring...tpi airish tknak lelap2 jugak...tkpe lah mama anis temankan k..dia pndang mama n mama pon pndang dia..tpi dia tk nangis ker ape ker..

2.00 pagi   - Tetibe jer perut rasa sakit...tpi sekejap2 jer sakitnye..mama anis rasa angin kot lam perut..still baring lagi ats katil ngan Airish...Tetibe jer tingat kat pesanan papa ayie yg nun jauh disana....nk tdo mlm pkai stokin nanti msuk angin dlm bdn sape sush...mama pon bgun carik stokin..carik2 tk jumpe2...pas tk jumpe baring blik..sbb mkin sakit pulak perut neh.ade gak terdetik lam hati neh ntah2 aku dh nk bersalin kot..ntah2 yg aku rasa neh contraction agknye,tpi tkkan la aku tktau neh contraction sbb akn bkn bersalin ank sulung jdi mesti la tau cmner rasa contraction...sambil pndang airish kat ats katil aku fikir lagi...

2.25 pagi   - Alamak...YA ALLAH makin sakit perut neh...kenape ni...papa ayie pula tkde skrang ni...nak ngadu kat sape pulak malam2 ni..karang kalau kol kat orang ape plak orang cakap tengah2 malam kacau orang tido.Kalu Call pulak takkan aku nak bagitau yang aku sakit perut...takkan pulak nak cakap aku nak bersalin.(tak pasti time tu samada sakit nak bersalin or whatever)...Tuhan jer la yang tahu..

2.45 pagi  - eh...basah plak suar aku neh,pegi toilet,check. Ya ALLAH....DARAH.dah mula tak sedap hati. tpi dalam fikiran msih tertanya2...nak bersalin ke tidak...nak bersalin ke tidak..tpi tetap aku cuba kata kat diri sendiri yg belum sampai masanya sbb skrang kan bru 6 bulan lebey..

3.00 pagi  - cuba call kat papa ayie wlaupon tahu mesti tkkan dpt ckp punye sbb kat sana tkde coverage.selalu pon kitaorg berhubung melalui FB kalau papa ayie outstation kat sana.2x cube call tak dpat..minah operator yg angkat...baring balik sebelah airish sambil fikir ape nak buat..cube2 bawak tido kot2 boleh tahan sakit.tak boleh jugak la...bangun balik..nekad la call kak ina (kak ipar),dia pon dok bangi.mne tau dia leh tolong...call2...tkdapt..call kat mak mertua la kat seremban..mane tau boleh mintak tlg dia call kat k.ina.call lagi...tak dapat jugak..hp off...

3.05 pagi  - Call kat jiran2 area umah...kedua2 nye pon tak dapat jugak...Actually aku tk salahkan sesape sebab time tu memg time tido.kalu aku tk sakit pon memg kalu ade org call aku pon lum tentu dpt sedarkan diri...hehehe...ok...fikir lagi..(ckp kat diri sendiri- aku tk leh dok terbaring jer kat katil neh,karang kalu ape2 jadi kat bby aku gak yg menyesal..)bangun...siap2 kan barang airish,masuk dlm beg dia...siap2 barang abg masuk dlam beg dia.perut makin sakit neh.call kat mak kat perlis la..
call..tak angkat...call lagi...baru angkat..mak...tlg kakak...kakak sakit sangat neh..tktau la sakit nak bersalin ka apa...sob...sob...dah mula nangis bile dengar suara mak kat tefon..mak tanya ayi kat mana...aku ckp ayi tkda kat umah...tibe2 terputus pulak line tefon..

- time dah tk tgok dah...cakap kat diri sendiri..kalau sayangkan babies aku mesti buat sesuatu ok...tk boleh tunggu2..sbb sakit makin kuat n bleeding sekali.aku kira2 sakit aku dlm 5 minit sekali terasa.bunyi cam contraction dah kan..aku dukung airish yg dari tadi dok perhatikan aku ke hulu ke hilir jer (ALLAH tu MAHA PENYAYANG sbb dalam keadaan aku camtu dia sedikit pon tak menangis).Sambar beg yang dah aku siap packing bju n pempes n susu dia.alamak...abg la pulak tido lagi..nk kejutkan compem nanges punya sbb tk ckup tido..

- Time tu dah taktau ape nak buat..mampu berserah pada ALLAH supaya lindungi Abang afiy ( first son)  sbb aku hanya mampu dukung airish yg berusia 11 bln tu jer wat masa tu.wlaupon takut sbb msa tu dh pukul 3 pagi kan aku gagahkan diri naik lif turun ke basement tmpat kereta (aku dok umah flat kerajaan jer).memg sakitnyer time tu hanya ALLAH yang tahu.smpai kat kereta, letak Airish kat car seat dia...time tu sakit datang lagi...tunggu sekejap kat luar keta smpai kurang sakit nya.sambil2 berfikir camana nak masuk kereta ne kalu dah sakit.bila sakit dah reda sikit gagahkan juga diri ni untuk masuk kat tempat driver.alhamdulillah...boleh. DIA permudahkan urusan.start keta n drive kuar dari kawasan umah slow2.

- Ondaway ke hospital tefon berbunyi berkali2...tengok kat skrin mak perlis call.tak berani nak angkat...tkut terbabas pulak.bile dah hampir kat hspital bru berani angkat..pada mak aku tinggalkan pesanan supaya minta sesape adik aku ker,call mak seremban ke, call kak ina ker tuk ambil abg afiy kat umah SEGERA takut dia terjaga n mencari2 aku n adik.

- Sampai area hospital memg part kereta depan2 labour room.dalam hati kata memg case aku ni kecemasan pon parking jer la kat situ.nurse pulak time tu takde...smua org kat situ dh mula pndang2 aku dah..pandang pon kalu tk tlg wtpe kan..kat kaunter pon tkde nurse..agknya smua bz kat labour room kot.siap panggil lagi nurse...nurse...nurse...tkde sape pon kuar...aku ni dh la tktahan sakit dah neh..sib baik la ade sorg brother tu ckp kak...tekan butang loceng tu nanti nurse dtg..(dia tgah tgu wife dia bersalin kot).ok makaseh...tekan2 tkdtg gak...tekan lagi...tekan lagi...baru ade yang muncul...ye ade ape puan...nurse saya sakit neh...saya rasa macam nak bersalin dah..tpi tak sure(ayat best tak) boleh ckp pulak sure ke tidak...hehehehe..

-Ye ke puan, boleh masuk dalam nanti kite check...nurse tadi tu cakap.tapi nurse sebelum saya masuk nak mintak tolong sikit la nurse...anak saya dalam kereta nih...boleh tak tolong tengok2 kan dia..(nurse tu pon buat muka terkejut)puan datang dengan sape ne??? saya datang sorang...drive sendiri..
husband mane?? takde...outsation...(ayat dah makin sedih dah time tu mengenangkan nasib diri)
Ya ALLAH nape tak call ambulans jer?
baru tingat time tu nk call...yer la dlm keadaan panik mne la aku nak ingat kan..
tapi kan nurse kat umah saya ade lagi sorang...anak saya yang first umo 4 tahun..msa saya dtg dia tido lagi.
Labour room pon jadi panic time tu...bile aku msuk....dua tiga org nurse kuar dari situ gi kerumun kat kereta aku tuk amek airish.cerita aku drive sendiri gi hospital berlegar-legar sekitar labour room tu.

OK lah...setakat ni dulu la cerita mama anis untuk part 1 neh...nanti kalu free lagi mama anis akan sambung cerita lagi tentang kejadian di labour room Hospital Putrajaya pulak ok...

2 comments:

mama syaurah said...

waahhhhh drive sendri p hospital... huhuhu kena teruskan baca nie... oh ya,sy mama twin gak,selamat berkenalan....

Ibu Kembar said...

aduhh memang cabaran betol kan....nasib baik sume ok...

Recent Posts